De Buyer Mineral B biffpanna

Tillverkare: De Buyer

Tillverkningsland: Frankrike

Artikelnummer: Debuyer 5616

Den perfekta biffpannan! I denna panna får man en perfekt biff - blodig eller genomstekt allt efter smak. Pannan har stor bottendiameter för mer plats åt köttet och dess sida är lägre än på en vanlig fransk panna, vilket gör det lättare att vända biffarna. Rutmönstret är en gammal tysk tradition. Tjocklek 2 mm.


De Buyers kolstålspannor har tillverkats i samma fabrik i Frankrike sedan 1830!


Mineral B är i grunden en traditionell kolstålspanna (som den äldre Carbone Plus-serien) med den skillnaden att pannorna är täckta med ett tunt lager naturligt bivax, vilket både skyddar pannan mot rost och gör att den fortare blir instekt. Serien är mycket robust och värmetålig, med en tjocklek mellan 2 och 3 mm. Den passar alla värmekällor inklusive induktion och öppen eld. Kolstålspannan är den traditionella franska stekpannan som tål hög värme och dess kant är relativt hög och rundad för att man skall kunna skaka den utan att maten faller ur. Handtaget är gjort i gjutjärn och är platt för att man skall kunna avlasta vristen genom att stödja handtaget mot underarmen. Handtaget blir inte varmt vid normal användning men om pannan hålls varm en längre tid får man använda en pannlapp eller ett handtagsskydd.


Instekning: innan man använder pannan första gången
Diska pannan i hett vatten. Torka därefter pannan häll i matolja eller ankfett – ca 1 mm – i pannan och hetta upp på medelvärme tills fettet börjar ryka. Låt oljan svalna och torka därefter bort överskottsolja med hushållspapper. Ju mer pannan används desto bättre blir den. Pannan blir mörkare och mörkare ju längre den används och får genom detta bättre non-stickegenskaper. Om pannan hålls blank och inoljad rostar den inte men om det trots allt skulle hända så kan man enkelt skura bort rostfläckarna med stålull och börja från början.
Användning
Värm upp pannan med olja eller smör. När pannan blivit het, tillsätt maten och stek på varsida. Sänk gradvis värm mot slutet av stekningen.
Skötsel
1) För att pannan skall bevara sina egenskaper skall den diskas med hett vatten utan diskmedel. Torka pannan därefter med hushållspapper. Diskas den med diskmedel skall den efteråt oljas in enligt punkt 3 nedan.
2) Ibland bör man rengöra pannan grundligt genom att gradvis värma upp grovt salt i pannantill stark värme i 1½ minut. Därefter torkas med hushållspapper. Saltet ”neutraliserar”pannan och tar bort lukt.
3) Olja in pannan med matolja och förvara den torrt.
Att tänka på

Låt inte pannan ligga länge i vatten. Sitter matrester fast, skrubba bort dem med stålull eller liknande och lite diskmedel. Olja in pannan efteråt. Undvik att diska pannan i diskmaskin. Stekning av syrlig mat såsom tomater, vittvin, citron o. dyl. kan ge upphov till ljusa fläckar på pannans stekyta. Fläckarna är endast kosmetiska och försvinner av sig själv med fortsatt användning av pannan.


Kolstål är en ganska mjuk metall, vilket innebär att en ny panna kan ha skråmor på ytan. Dessa påverkar inte pannans egenskaper och syns som regel inte efter ibruktagandet. Om en panna med stor diameter blir utsatt för en snabb upphettning på t.ex. induktion kan den slå sig. Därför bör den upphettas gradvis. Om den skulle bli rund i botten kan den lätt slås tillbaka med ett kraftigt hammarslag.


Se video om instekning av kolstålspannor! Mera information på engelska och franska finns på De Buyers hemsida.

Tillgängligt: I lager

Produktnamn Pris Antal
Mineral B biffpanna 24 cm

Ordinarie pris 480 kr

Kampanjpris 384 kr

Mineral B biffpanna 28 cm

Ordinarie pris 670 kr

Kampanjpris 536 kr

Relaterade produkter

Du kanske även är intresserad av följande produkt(er)?