De Buyer La Lyonnaise kolstålspanna

I lager
Referensnummer
Debuyer 5020
Grupperade produktartiklar
Produktnamn Antal Pris
La Lyonnaise 24 cm, botten 17 cm, höjd 4,8 cm, tjocklek 1 mm
200,00 kr
La Lyonnaise 28 cm, botten 20,5 cm, höjd 5,1 cm, tjocklek 1,2 mm
290,00 kr

De Buyers kolstålspannor har tillverkats i samma fabrik i Frankrike sedan 1830!

Kolstålspannan är den traditionella franska stekpannan som tål hög värme och "Lyonnaise" anger att dess kant är relativt hög och rundad för att man skall kunna skaka den utan att maten faller ur. Handtaget är gjort i gjutjärn och är platt för att man skall kunna avlasta vristen genom att stödja handtaget mot underarmen. Handtaget blir inte varmt vid normal användning men om pannan hålls varm en längre tid får man använda en pannlapp eller ett handtagsskydd.

Instekning: innan man använder pannan första gången
Diska pannan i hett vatten. Torka därefter pannan häll i matolja eller ankfett – ca 1 mm – i pannan och hetta upp på medelvärme tills fettet börjar ryka. Låt oljan svalna och torka därefter bort överskottsolja med hushållspapper. Ju mer pannan används desto bättre blir den. Pannan blir mörkare och mörkare ju längre den används och får genom detta bättre non-stickegenskaper. Om pannan hålls blank och inoljad rostar den inte men om det trots allt skulle hända så kan man enkelt skura bort rostfläckarna med stålull och börja från början.
Användning
Värm upp pannan med olja eller smör. När pannan blivit het, tillsätt maten och stek på var sida. Sänk gradvis värm mot slutet av stekningen.
Skötsel
1) För att pannan skall bevara sina egenskaper skall den diskas med hett vatten utan diskmedel. Torka pannan därefter med hushållspapper. Diskas den med diskmedel skall den efteråt oljas in enligt punkt 3 nedan.
2) Ibland bör man rengöra pannan grundligt genom att gradvis värma upp grovt salt i pannan till stark värme i 1½ minut. Därefter torkas med hushållspapper. Saltet ”neutraliserar” pannan och tar bort lukt.
3) Olja in pannan med matolja och förvara den torrt.
Att tänka på

Kolstål är en ganska mjuk metall, vilket innebär att det en ny panna kan ha skråmor på ytan. Dessa påverkar inte pannans egenskaper och syns som regel inte efter ibruktagandet. Låt inte pannan ligga länge i vatten. Sitter matrester fast, skrubba bort dem med stålull eller liknande och lite diskmedel. Olja in pannan efteråt. Undvik att diska pannan i diskmaskin. Stekning av syrlig mat såsom tomater, vittvin, citron o. dyl. kan ge upphov till ljusa fläckar på pannans stekyta. Fläckarna är endast kosmetiska och försvinner av sig själv med fortsatt användning av pannan.

La Lyonnaiseserien (5020) är mycket tunn (1-1,2 mm) och är därför lätt. Men det betyder också, att den lätt kan bli konvex vid stark värmeutveckling. Det spelar inger roll på en gasspis men är mycket irriterande på induktion och keramiska spisar. På dessa rekommenderar vi därför Carbone Plus- och Mineral B-serierna (se nedan).

Finns på beställning i storlekar från 14 till 45 cmi diameter. Tag kontakt!

Se video om instekning av kolstålspannor!

Mer information
Tillverkningsland Frankrike
Tillverkare De Buyer
Write Your Own Review
Du recenserar:De Buyer La Lyonnaise kolstålspanna