De Buyer Carbone Plus kolstålspanna med stålhandtag

Tillverkare: De Buyer

Tillverkningsland: Frankrike

Artikelnummer: Debuyer 5130

De Buyers kolstålspannor har tillverkats i samma fabrik i Frankrike sedan 1830!


Kolstålspannan är den traditionella franska stekpannan som tål hög värme och dess kant är relativt hög och rundad för att man skall kunna skaka den utan att maten faller ur. Denna variant har handtag av rostfritt stål som inte blir varmt. Pannorna är robusta med en tjocklek mella 2,5 och 3 mm.


Instekning: innan man använder pannan första gången
Diska pannan i hett vatten. Torka därefter pannan och smörj med matolja eller ankfett. Hetta upp på medelvärme tills fettet börjar ryka. Låt oljan svalna och torka därefter bort överskottsolja med hushållspapper. Ju mer pannan används desto bättre blir den. Pannan blir mörkare och mörkare ju längre den används och får genom detta bättre non-stickegenskaper. Om pannan hålls blank och inoljad rostar den inte men om det trots allt skulle hända så kan man enkelt skura bort rostfläckarna med stålull och börja från början.
Användning
Värm upp pannan med olja eller smör. När pannan blivit het, tillsätt maten och stek på var
sida. Sänk gradvis värm mot slutet av stekningen.
Skötsel
1) För att pannan skall bevara sina egenskaper skall den diskas med hett vatten utan diskmedel. Torka pannan därefter med hushållspapper. Diskas den med diskmedel skall den efteråt oljas in enligt punkt 3 nedan.
2) Ibland bör man rengöra pannan grundligt genom att gradvis värma upp grovt salt i pannan
till stark värme i 1½ minut. Därefter torkas med hushållspapper. Saltet ”neutraliserar”
pannan och tar bort lukt.
3) Olja in pannan med matolja och förvara den torrt.
Att tänka på

Kolstål är en ganska mjuk metall, vilket innebär att det en ny panna kan ha skråmor på ytan. Dessa påverkar inte pannans egenskaper och syns som regel inte efter ibruktagandet. Låt inte pannan ligga länge i vatten. Sitter matrester fast, skrubba bort dem med stålull eller liknande och lite diskmedel. Olja in pannan efteråt. Undvik att diska pannan i diskmaskin. Stekning av syrlig mat såsom tomater, vittvin, citron o. dyl. kan ge upphov till ljusa fläckar på pannans stekyta. Fläckarna är endast kosmetiska och försvinner av sig själv med fortsatt användning av pannan.


Om en panna med stor diameter blir utsatt för en snabb upphettning på t.ex. induktion kan den slå sig. Därför bör den upphettas gradvis. Om den skulle bli rund i botten kan den lätt slås tillbaka med ett kraftigt hammarslag.


Se video om instekning av kolstålspannor!

Tillgängligt: I lager

Produktnamn Pris Antal
Carbone Plus stålhandtag 20 cm, botten 13,5 cm, höjd 3,3 cm, längd 37 cm
360 kr
Carbone Plus stålhandtag 24 cm, botten 17 cm, höjd 3,9 cm, längd 44 cm
420 kr
Carbone Plus stålhandtag 28 cm, botten 20 cm, höjd 4 cm, längd 51 cm
540 kr
Carbone Plus stålhandtag 32 cm, botten 23 cm, höjd 4,2 cm, längd 60 cm, med hjälphandtag
620 kr
Carbone Plus stålhandtag 36 cm, botten 26,5 cm, höjd 5,1 cm, längd 64 cm, med hjälphandtag
810 kr
Carbone Plus stålhandtag 40 cm, botten 29,5 cm, höjd 5,3 cm, längd 68 cm, med hjälphandtag
990 kr

Relaterade produkter

Du kanske även är intresserad av följande produkt(er)?