rasvapoltto instekning seasoning rasvanpoltto hiiliteräspannu kolstålspanna paistinpannu

Instekning och användning av en kolstålspanna

Instekning: innan man använder pannan första gången

Diska pannan i hett vatten och torka. Smörj pannan med lite olja eller fett på en bit hushålls­papper och hetta upp tills det börjar ryka svagt. Torka med hushållspapper. Fett­bränningen kan upprepas flera gånger, men pannans non-stickyta byggs automatiskt upp vid flitig använd­ning av pannan! Ju mörkare panna, desto bättre stekegenskaper.

 

Användning

Värm upp pannan med matfett enligt recept. När pannan blivit het, tillsätt maten och stek på var sida ca. 45 sekunder. Därefter kan värmen sänkas.

 

Induktionsspis

Induktion är en kraftfull värmekälla och det är därför viktigt att värma upp kokkärlet gradvis på induktionsspis för att inte botten skall slå sig. Detta gäller särskilt pannor med diameter större än 26 cm. Använd aldrig boosterfunktionen med kolstål. Spisplattans diameter bör i möjligaste mån motsvara pannans.

 

Skötsel

Diska pannan genast efter användning med hett vatten och låt den torka. En ny panna kan gärna oljas in efter tvätt. Förvara pannan torrt.

 

Obs!

Kolstål är en ganska mjuk metall, vilket innebär att en ny panna kan ha skråmor på ytan. Dessa påverkar inte pannans egenskaper och syns som regel inte efter ibruktagandet. 

Låt inte pannan ligga länge i vatten. Om matrester fastnat skrubbas de bort med stålull eller lik­nande och eventuellt lite diskmedel. Olja in pannan efteråt. Diska inte i maskin. Syrlig mat såsom tomater, vittvin och citron kan ge upphov till ljusa fläckar på pannans stekyta. De försvinner vid fortsatt användning av pannan. Om pannan hålls i fuktig omgivning kan den få rostfläckar. Dessa avlägsnas med en hård borste eller stålull. Pannans yta kan förnyas genom att putsas med koksalt: hetta upp salt i en torr panna 1 - 2 minuter och putsa sedan med stålull eller sandpapper. Gör därefter en ny instekning.

Om det kommer fläckar av bivax på spisen från en Mineral B-panna avlägsnas de lätt med hushållspapper medan spisplattan ännu är varm.